2001, Ο Λακάν μέσα στον αιώνα

ISBN: 
978-960-99944-5-3

Επιλογή κειμένων:

Κολέτ Σολέρ

Επιμέλεια μετάφρασης:

Θώμη Νικολή

Επιστημονική επιμέλεια:

Μαργαρίτα Νικολαΐδου, Πάνος Σερέτης

Ο Ζάκ Λακάν, υπήρξε για την ψυχανάλυση η κινητήρια δύναμη μιας καινοτόμου επιθυμίας, μιας αναθεωρημένης μεταβίβασης και μιας ανανεωμένης θεωρίας. Επεξεργάσθηκε κατά την διάρκεια είκοσι πέντε χρόνων τη θεωρία και τη πρακτική στο πεδίο που είχε διανοίξει ο Φρόιντ.

Έναν αιώνα μετά τη γέννησή του (1901) η αναλυτική κλινική δεν είναι πλέον αυτό που ήταν πριν από το Σεμινάριο, και το έργο του διατηρεί όλη του την ανατρεπτική δύναμη.

Ο Λακάν είναι επίσης μετά τον Φρόιντ, ο μόνος ψυχαναλυτής ο οποίος σηματοδότησε τη διαλογικότητα της εποχής του. Ο μόνος τον οποίον μελέτησαν και επικαλέ στηκαν ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται πέραν από τον τομέα του: ζωγράφοι, συγγραφείς, ποιητές, ιστορικοί και φιλόσοφοι τον διαβάζουν, τον αναφέρουν και εμπνέονται από αυτόν ακόμη και σήμερα.

O τόμος 2001, Lacan dans le siècle που εκδόθηκε στην Γαλλία από τις εκδόσεις του λακανικού Πεδίου, συγκεντρώνει τις γραπτές συνεισφορές που παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο του Cerisy la Salle, τον Σεπτέμβριο 2001 από την Σχολή των Φόρουμ του λακανικού πεδίου πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Η έκδοση στα ελληνικά είναι μια επιλογή από αυτές τις γραπτές συνεισφορές με την προσθήκη ως εισαγωγή ενός κειμένου της Κολέτ Σολέρ αφιερωμένο στον Λακάν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.